
Er I Natteravne? Så må I godt følge mig hjem
Af Joan Frøkiær
Netop hjemvendt fra en vandretur på 550 km på Caminoen sammen med sit 18-årige barnebarn er den 68-årige Jens Kristian Pedersen fra Vildbjerg igen klar til at gå som Natteravn i Hernings gader by night. Shorts, t-shirt og kasket bliver skiftet ud med den gule jakke, som siden 1998 har gjort ”Natteravnene” synlige og velkendte i byens natteliv. I 20 år har han været med til at gøre nattelivet trygt og sikkert for mange unge mennesker.
”Det er utroligt vigtigt, at der er nogle, som tager hånd om de unge, når de render rundt ude i nattelivet”, siger Jens Kristian Pedersen, som både er formand for Natteravnene i Herning og aktiv frivillig Natteravn fredag og lørdag aften og nat. ”Vi har alle været unge og har været igennem det der med at skulle prøve det hele af, så det er jo ikke noget nyt for nogen af os. Nogle falder igennem og har brug for hjælp i nattelivet, og der kommer vi så ind. Det, synes jeg, er utroligt vigtigt. Vi har oplevet mange gange, når vi ringer til forældrene og spørger, om de vil komme og hente deres børn, hvis børnene ligger og roder rundt, at de svarer: ”Nej, det må de selv finde ud af”. Det er frygteligt, men sådan er det, og der synes jeg, at Natteravnene gør en kæmpe forskel,” fortæller Jens Kristian, og interessen for og engagementet i de unge mennesker er ikke til at tage fejl af. For 20 år siden, da Jens Kristians egne børn var flyttet hjemmefra, troppede han op hos Natteravnene og syntes, at det var en måde, hvorpå han kunne gøre en forskel. Han havde tid og overskud til det og boede på det tidspunkt i Herning. Han kan godt lide at have med de unge at gøre og kan på ingen måde genkende mediebilledet af en til tider umulig og håbløs ungdom. ”Det er utroligt hyggeligt og sjovt at gå og snakke med dem. Vi har mange sjove oplevelser”. De frivillige Natteravne melder ind til en turplanlægger, hvornår de gerne vil gå i gaderne, hvorefter der bliver sammensat hold på 3. Det er et krav, at man skal gå 3 sammen. Turplanlæggeren tilstræber, at der er både mænd og kvinder i gruppen. Som frivillig kan man gå en gang i kvartalet eller så mange gange, som man har tid og lyst.
Tillid er altafgørende
Med vægt i stemmen siger Jens Kristian: ”Vi føler helt sikkert, at vi gør en forskel. Langt de fleste unge kender os godt”. På spørgsmålet, om der er en særlig episode, som han husker, smiler Jens Kristian og fortæller: ”Vi oplevede en aften, at der var en ung pige, som var meget beruset, ja, hun kunne faktisk ikke rigtigt gå, men tumlede ind i en butiksrude og faldt sammen. Vi går hen og spørger, om hun skal have lidt hjælp, men hun afviser det bestemt og mener, at hun nok skal klare det. Men det varer ikke længe, før hun falder igen, og vi spørger endnu engang, om hun skal have hjælp. Hun kigger skævt og forpjusket op på os og spørger: ”Er I Natteravne? Så må I godt følge mig hjem”. Vi har et rigtig godt ry, og det skal vi værne om. Jeg kan kun huske en enkelt episode, hvor vi skulle trække os”. Natteravnene er synlige og velkendte og skal ikke først til at forklare, hvem de er og hvorfor de er der. De uddeler kondomer og bolsjer, og udøver ingen magt, så det drejer sig ikke om muskler. Det bedste hold består af både mænd og kvinder, da det er tydeligt, at pigerne ofte henvender sig til de kvindelige Natteravne, mens drengene henvender sig til de mandlige. De første gange som Natteravn er man sammen med nogle garvede frivillige, men der er mulighed for at deltage i forskellige kurser om bl.a. konflikthåndtering, så man kan føle sig klædt på til opgaven. For Natteravnene er tillid et nøgleord. Jens Kristian siger, at man ikke skal ud og fortælle de unge, hvordan de skal opføre sig, men man kan tale med dem om det. Hvis Natteravnene begynder at belære dem, gider de ikke at have med dem at gøre, og så har Natteravnene mistet de unges tillid. ”Vi har den fordel frem for politiet, at de unge kommer hen og snakker med os. Vi snakker faktisk på lige fod. De unge skal kunne komme hen til os og fortælle, hvordan det er, og så må vi jo vurdere, hvad der skal gøres. Tilliden er utroligt vigtig.”
”Hvor er vi glade for, I er her”
Natteravnene går på hovedstrøget i Herning i tidsrummet fra midnat til kl. ca. 3 om natten alt efter behov, men de tager også afstikkere til sidegader og baggårde, så de har om nogen lært Herning at kende by night. Med varme i stemmen siger Jens Kristian: ”Når vi går sådan en aften, hvor de unge kommer og siger: ”Hvor er vi glade for, I går her!”, så må det jo betyde, at der er brug for det. Hvis de føler sig mere sikre og trygge, så behøver jeg ikke at vide mere. Når vi kommer tre ædru mænd i ens jakker, lægger det trods alt en dæmper på mange ting. Mange tænker tydeligvis: ”Så kunne det jo godt være, vi skulle lade være at slås, at opføre os dumt eller at smadre en rude”. Så en vis form for autoritet udstråler vi”. Natteravnene oplever ofte, at nogle søger tilflugt hos dem, men de har aldrig følt sig truet som gruppe. De står også som repræsentanter for at holde en god tone. De unge er søde og rare, og naturligvis toppes nogle lidt, men det går Natteravnene ikke ind i. Hvis ikke de kan tale de unge ud af konflikten, ringer de til politiet. ”Det ligger uden for vores opgave. Er der optræk til ballade, kontakter vi politiet, som vi har et godt samarbejde med. De tager os alvorligt,” fortæller Jens Kristian. I de 20 år, hvor Jens Kristian har været aktiv Natteravn, har nattelivet forandret sig. De 10-13-årige, som de dengang mødte rundt omkring i gaderne om natten, ser de ikke mere, men Jens Kristian er ikke sikker på, at problemet er helt forsvundet. ”De er nok nogle andre steder i dag. Efter aftale med SSP skal vi ud og opsøge dem fx på skoler og andre steder, hvor de færdes.
Fakta om Natteravnene:
Natteravnene er en frivillig organisation, som lokalt medvirker til at skabe tryghed især for børn og unge ved en ansvarlig, omsorgsfuld og forebyggende synlig tilstedeværelse i det offentlige rum
-
-
- I 1998 fik Danmark sine første Natteravne i Helsingør og Randers.
- I Danmark, Grønland og Færøerne er der nu 256 lokalforeninger.
- Der er 4000 Natteravne i Danmark.
- Danmarks Natteravne optræder med ens adfærd og etik.
- Natteravnene støttes bl.a. af TrygFonden, DSB og Tuborg Fondet
-