Gerda finder fællesskab i sit frivilligjob på Den Blå Mølle
Af Eva Hindby
I mere end syv år har 69-årige Gerda Langdahl arbejdet som frivillig i køkkenet på værestedet Den Blå Mølle, hvor ensomme og udsatte mennesker mødes. Hun holder af kontakten med andre mennesker og det fællesskab, der opstår i arbejdet som frivillig.
”Jeg får ikke så mange knus ret mange andre steder, som jeg får her.”
Sådan fortæller Gerda Langdahl om sit frivilligjob hos Blå Kors’ værested Den Blå Mølle.
Blot en måned efter hun gik på efterløn, startede hun som frivillig i køkkenet. Det er nu mere end syv år siden. En gang om ugen møder hun ind på værestedet, som ligger i smukke naturomgivelser ved møllen i Kibæk sydvest for Herning.
”Det giver mig meget at arbejde her. Når jeg går hjem, er jeg glad og har haft en god dag. Jeg synes, det er en oplevelse og dejligt at være her. Vi har et godt fællesskab på tværs af ansatte, frivillige og brugere,” fortæller Gerda Langdahl.
Den Blå Mølle er et alkoholfrit sted med mulighed for at tale med andre, få en kop kaffe eller købe mad og få rådgivning og hjælp til mange af dagligdagens små og store udfordringer. Her kommer mennesker, der er ensomme, hjemløse eller som kæmper med udfordringer som misbrug, psykisk sygdom eller sociale problemer.
Typiske arbejdsopgaver
På en typisk arbejdsdag stiller Gerda Langdahl formiddagskaffen frem og tilbereder den varme mad, der serveres klokken 12.00. Madplan og indkøb er der andre frivillige, der tager sig af.
Gerda Langdahl er tidligere køkkenleder på et plejehjem og kan godt lide at holde sit gamle fag ved lige gennem sit frivilligjob. Det er dog ikke et krav, at man har erfaring med madlavning, hvis man vil være frivillig i køkkenet hos Den Blå Mølle.
”Så længe man ikke flygter skrigende bort, fordi man skal lave mad til 20 personer, så kan man sagtens bruges her,” siger Gerda Langdahl.
Når hun står i køkkenet, er der særligt én ting, hun nyder, og som kendetegner stedet.
”Det mest karakteristiske for mig er, at der bliver grinet utrolig meget. Det er så dejligt, når man går i køkkenet og kan høre, at de griner,” fortæller hun.
Tæt samarbejde med værestedets brugere
Som frivillig har man ansvaret for køkkenet, men man er altid to om opgaverne, da en af værestedets brugere hjælper til. Gerda Langdahl nyder kontakten med andre mennesker i arbejdet.
”Jeg arbejder altid sammen med en, der er bruger af huset, og det er supergodt. Man kommer rigtig tæt på dem, man arbejder sammen med, og snakken går. Fællesskabet bliver stærkere, jo længere tid man arbejder sammen, og man kommer til at holde af dem, man arbejder sammen med,” fortæller hun og uddyber, hvilke mennesker hun møder på Den Blå Mølle:
”Det er mennesker, som folk er flest, lige meget hvor du er i samfundet. Der er selvfølgelig nogen, der har noget at kæmpe med. Jeg tror, at mange bruger værestedet, fordi de er ensomme. Det er deres andet hjem. Der er nogen at snakke med her,” siger hun.
Alle er lige
Blå Kors Danmarks arbejde bygger på kristne værdier. Det vil sige, at hjælpeorganisationens arbejde udspringer af det kristne budskab om næstekærlighed. Det mærker Gerda Langdahl også, når hun er på arbejde.
”De kristne værdier er bærende. Ingen er mere end andre. Vi er på lige fod alle sammen, og det er en rigtig god ting. Det værdsætter jeg rigtig meget, og det betyder noget for mig som frivillig,” siger hun.
Personalet på Den Blå Mølle består både af faguddannet personale og frivillige. Der er altid plads til flere frivillige, der har lyst til at give en hånd med.